Martwisz się, że Twoje dzieci jedzą zbyt dużo cukru? Zbyt duża ilość cukru może być szkodliwa dla zdrowia, dlatego ważne jest znalezienie zdrowych alternatyw dla popularnych słodyczy. Choć nadal należy ograniczać spożycie słodyczy, to te zdrowsze opcje mogą dostarczyć dziecku niezbędne składniki odżywcze.
Nie martw się, mamy dla Ciebie rozwiązanie! Istnieje wiele przepisów na zdrowe słodycze dla dzieci. W tym artykule podzielimy się kilkoma sprawdzonymi przepisami, a także podpowiemy, jak można zapewnić dzieciom odpowiednią ilość warzyw w diecie.
Przedstawiamy przepisy na:
- zdrowe chipsy z buraków,
- kulki z nerkowcami i morelami,
- kulki z marchewką,
- kulki z daktylami i pestkami słonecznika,
- kulki kokosowe,
- ciasteczka owsiane z bananami,
- kokosanki,
- domowa nutella,
- chlebek bananowy,
- muffinki z owocami,
- budyń jaglany,
- marchewkowe ciasto.
Zdrowe słodycze dla dzieci
Przygotowując zdrowe przekąski w domu, mamy kontrolę nad jakością składników i możemy uniknąć sztucznych dodatków oraz nadmiaru cukru. To doskonała okazja, aby spędzić czas z dziećmi w kuchni i uczyć ich zdrowych nawyków żywieniowych. Zdrowe słodycze mogą być smaczne i pożywne, jednocześnie zapewniając naszym pociechom niezbędne składniki odżywcze.
Zebraliśmy tutaj kilka przepisów na pyszne i zdrowe słodycze dla dzieci. Te smaczne przekąski będą idealne na podwieczorek lub do zabrania do szkoły w lunchboxie i łatwo je samodzielnie przygotujesz. Ich podstawowymi składnikami są warzywa i bakalie, co ułatwi Ci wprowadzenie odpowiedniej ich ilości do diety swojego dziecka.
Zdrowe chipsy z buraków
Potrzebujesz:
- 3 średnie buraki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz
- czosnek suszony
Wykonie:
- Obierz buraki, umyj je i pokrój na cienkie plasterki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Pokrojone buraki wsyp do miski i wymieszaj z olejem i przyprawami.
- Plasterki buraków układaj na blaszce z papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 20 minut. Gdy buraki są chrupiące, ale nie zmieniły jeszcze koloru na brązowy, to oznacza, że są gotowe.
Kulki z nerkowcami i morelami
Potrzebujesz:
- 80g suszonych moreli
- 100g nerkowców
- 25g ekspandowanej kaszy jaglanej
- 20g ziaren białego sezamu
- 2 łyżki miodu (dowolnie wybranego)
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- 4cm kawałek obranego świeżego imbiru
Wykonanie:
- Na suchej patelni podpraż po kolei orzechy nerkowca i sezam.
- 40g nerkowców zmiel na miałki proszek i przesyp do miseczki, odstaw na bok.
- Pozostałe nerkowce, sezam, ekspandowaną jaglankę i morele wsyp do robota kuchennego i zblenduj.
- Dodaj imbir i pozostałe przyprawy. Masę blenduj jeszcze ok. dwie minuty, następnie dodaj miód.
- Zwilżonymi dłońmi formuj z powstałej masy kulki. Gotowe obtaczaj w proszku ze zmielonych nerkowców.
Kulki z marchewką
Potrzebujesz:
- łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
- szklanka górskich płatków owsianych
- pół szklanki rodzynek lub daktyli (do wyboru)
- ¾ szklanki ziaren słonecznika
- 2 średnie surowe marchewki
- wiórki kokosowe (do obtoczenia)
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
- Rodzynki (lub daktyle) moczyć przez kwadrans w gorącej wodzie. Następnie odsączyć.
- Wszystkie składniki (oprócz wiórków kokosowych) zmiksować w robocie kuchennym.
- Z powstałej masy, wilgotnymi dłońmi, formować kulki. Na koniec obtoczyć je w wiórkach kokosowych.
Kulki z daktylami i pestkami słonecznika
Potrzebujesz:
- 100g pestek słonecznika
- 100g migdałów
- 180g daktyli bez pestek
- 40g ekspandowanej kaszy jaglanej (nada się również ekspandowany amarantus)
- łyżeczka mielonej kurkumy
- 2 łyżki karobu lub kakao
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- łyżka dowolnie wybranego miodu
Wykonanie:
- Zmiel 50g pestek słonecznika na drobny proszek; przesyp do miseczki.
- Do robota kuchennego wsyp pozostałe pestki słonecznika, ekspandowane ziarna, daktyle i migdały. Całość zmiksuj.
- Do mieszanki dodaj karob lub kakao (wg. uznania), kurkumę oraz miód; blendując całość, stopniowo dolewaj soku z pomarańczy, tak by masa była spoista, lepiąca i wilgotna.
- Zwilżonymi dłońmi formuj z masy kulki. Gotowe obtaczaj w proszku ze zmielonych ziaren słonecznika.
- Kulki można przechowywać w lodówce przez ok. dwa tygodnie.
Kulki kokosowe
Potrzebujesz:
- dwie i pół szklanki wiórków kokosowych
- zblanszowane migdały (bez skórki)
- 100g kaszy jaglanej
- 350ml napoju kokosowego
- 2 łyżki erytrytolu
Wykonanie:
- Zalej kaszę jaglaną napojem kokosowym i gotuj, często mieszając, aż będzie miękka. Po ok. 20 minutach, gdy będzie już napęczniała, dodaj do niej półtorej szklanki wiórków kokosowych oraz erytrytol.
- Całość zblenduj na gładką masę.
- Z powstałej masy formuj kulki, do środka każdej z nich wciśnij po migdale.
- Gotowe przysmaki obtocz w pozostałych wiórkach kokosowych.
- Przed zjedzeniem warto wstawić kulki na jakiś czas do lodówki, by ich konsystencja nieco stwardniała.
Ciasteczka owsiane z bananami
Potrzebujesz:
- 2 dojrzałe banany
- 100g płatków owsianych
- łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 175°C (grzanie górne i dolne).
- Obierz banany, włoż do miski i rozgnieć je na papkę widelcem. Jeśli zamierzasz użyć miodu, teraz jest dobry moment, by go połączyć z owocami.
- Do bananowej papki wsyp płatki owsiane, całość dokładnie wymieszaj.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Czystymi dłońmi formuj zgrabne ciasteczka z mieszanki bananów i płatków owsianych. Układaj je kolejno na blasze do pieczenia.
- Piecz ciastka pośrodku nagrzanego piekarnika przez 20 minut. Przed podaniem pozwól im ostygnąć.
Kokosanki
Potrzebujesz:
- 200g wiórków kokosowych
- 200g nerkowców
- 150g ksylitolu
- szczypta soli
- 100g dowolnego napoju roślinnego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
- Wszystkie składniki (z wyjątkiem wiórków kokosowych) zblenduj w robocie kuchennym na gładką masę.
- Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką.
- Powstałą masę umieść przed formowaniem ciasteczek na kwadrans w lodówce.
- Rozgrzej piekarnik do 150°C (grzanie górne i dolne).
- Ze schłodzonej masy formuj kokosanki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ciasteczka przez około 20 minut lub do nabrania złocistego koloru.
- Przed podaniem, pozwól kokosankom ostygnąć.
Domowa nutella
Potrzebujesz:
- filiżanka (200ml) daktyli
- filiżanka (200ml) dowolnego napoju roślinnego
- 3 łyżki karobu lub kakao
- 3 łyżki dowolnego masła orzechowego
Wykonanie:
- Umieść wszystkie składniki w garnuszku i gotuj na niewielkim ogniu, często mieszając.
- Gdy masło orzechowe się rozpuści, zblenduj całość na gęstą masę.
- Jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz nieco rozrzedzić konsystencję dolewając napoju roślinnego.
Chlebek bananowy
Potrzebujesz:
- 3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 200g mąki orkiszowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie górne i dolne). Banany zblenduj lub rozgnieć widelcem.
- Wymieszaj wszystkie składniki, masę przełóż do foremki (tzw. keksówki).
- Piecz około 30 minut.
Muffinki z owocami
Potrzebujesz:
- garść malin, borówek lub niewielkich truskawek
- pół szklanki letniego mleka lub napoju roślinnego
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 2 dojrzałe banany
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- szklanka mąki orkiszowej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- Nagrzej piekarnik do 200°C z funkcją termoobiegu. Blachę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami.
- W dużej misce rozgnieć widelcem banana. Dołóż do niego wszystkie składniki płynne, jajka i masło orzechowe. Następnie ubij całość mikserem na puszystą masę.
- Do mikstury dosyp pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Powstałe ciasto przekładaj do papilotek do 3/4 ich wysokości, następnie powciskaj delikatnie wybrane owoce; przykryj wszystkie jedną łyżeczką ciasta.
- Piecz około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Budyń jaglany
Potrzebujesz:
- 6 łyżek kaszy jaglanej
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 4 daktyle
- 2 szklanki napoju roślinnego
Wykonanie:
- Przepłucz kaszę kilka razy w zimnej wodzie.
- Zalej ją napojem roślinnym, dodaj daktyle i gotuj całość na wolnym ogniu, często mieszając. Kasza musi zgęstnieć i wchłonąć prawie cały płyn.
- Pamiętaj, że konsystencję możesz regulować dolewając napoju roślinnego.
- Całość zblenduj na gładki budyń. Rozłóż go do miseczek i posyp posiekanymi orzechami nerkowca.
- Jako dodatek świetnie sprawdzą się owoce, zwłaszcza wiśnie.
Marchewkowe ciasto
Potrzebujesz:
- dwie średnie marchewki
- pół dużego pomarańczy
- 15 daktyli
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 100ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 200g mąki
- łyżeczka sody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Nastaw piekarnik na 150°C (grzanie dolne i górne).
- Drobno zetrzyj marchewki na tarce kuchennej.
- Daktyle zalej gorącą wodą i namocz przez kilka minut. Następnie zblenduj.
- Ubij jajka i dodaj do nich zblendowane daktyle.
- Nadal ubijając, dolewaj do całości (niewielkim strumieniem) olej rzepakowy.
- Do powstałej mikstury dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do foremki (keksówki) i piecz przez godzinę i kwadrans.
- Przed podaniem pozwól ciastu ostygnąć.
Robiąc zakupy w sklepie, warto zwrócić uwagę na to, aby kupowane przez nas suszone owoce nie były dosładzane ani nie zawierały konserwantów takich jak dwutlenek siarki.
Podsumowanie
Zdrowe słodycze dla dzieci nie muszą być nudne ani pozbawione smaku. Dzięki prostym i zdrowym przepisom możesz stworzyć pyszne i pożywne przekąski, które dzieci pokochają. Od kul mocy z morelami i nerkowcami, po chlebek bananowy czy muffinki z owocami – możliwości jest wiele. Warto eksperymentować i wprowadzać zdrowe alternatywy do codziennej diety naszych pociech. Pamiętajmy jednak, że słodycze powinny być jedzone z umiarem i nigdy nie mogą zastępować pełnowartościowych posiłków. Dlatego warto dbać o zrównoważoną i różnorodną dietę, która dostarczy naszym dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych.